04 – NZS
04 – NZS
04 – NZS3
04 – NZS4
04 – NZS5
04 – NZS6

Nogometna zveza Slovenije

leto projekta

2016

lokacija

BRDO SLOVENIJA

arhitektura

ARHITEKTURA KRUSEC

nagrada

PREŠERNOVA NAGRADA
PLEČNIKOVA MEDALJA

Za arhitekturo Nogometnega centra Brdo pri Kranju je biro Arhitektura Krušeč prejel Plečnikovo medaljo za leto 2017. Ta arhitektura je del projektov preteklih dveh let, za katere je biro prejel tudi letošnjo Prešernovo nagrado.

Za upravno stavbo NZS, ki smo jo osvetlili v Arcadii Lightwear, so na svoji spletni strani zapisali takole:

“Upravna stavba NZS dosledno spoštuje lokacijo stavbe, ki je pred odstranitvijo stala na istem mestu. Nova zgradba je v prostor postavljena kot avtonomen volumen, katerega belina jasno riše mejo med stoletnim delom narave in kreacijo človeških rok.

Bistven element oblikovanja stavbnega volumna predstavlja usmerjanje pogledov proti okoliški naravni krajini. Uokvirjanje pogledov je tudi razlog za rahlo razprto tlorisno geometrijo stavbe. Vsako nadstropje je v tlorisu oblikovano v obliki črke U, pri čemer se pritličje odpira pogledom proti obstoječim kozolcem in športnim igriščem, medtem ko je nadstropje rotirano tako, da so iz notranjosti pogledi usmerjeni proti silhueti Savinjsko – kamniških alp. Središče rotacije predstavlja okrogel steklen atrij, ki mu dominirajo tri sadna drevesa. Okrogel atrij predstavlja tudi glavno ambientalno atrakcijo pri vstopu v objekt.

Stavba je organizirana kot neke vrste opazovalnica narave, saj so vse pisarne nameščene po obodu stavbe tako, da imajo uporabniki preko popolnoma zasteklene fasade kar se da neposreden stik z okoliško naravo. V nasprotju s pisarnami, pa so skupni prostori in hodniki preko ukrivljene steklene fasadne opne orientirani proti ozelenjenemu atriju in imajo preko terase v prvem nadstropju zagotovljene poglede proti oddaljenim gorskim vrhovom.

Fasadna opna je razpeta med horizontalno geometrijo betonskih vencev in poudarjenimi vertikalami steklene fasade. Slednje so odsev jasne konstrukcijske zasnove, ki ima na južnem traktu obliko tri metre visokega Vierendelovega nosilca. Konstrukcijske osi, ki se kažejo na fasadi skupaj z lokacijami okenskih odprtin, ki odgovarjajo organizaciji pisarn, tvorijo navidez naključno kompozicijo fasadnega ovoja, ta pa nadaljuje ritem, ki ga v prostoru ustvarjajo vertikale debel bližnjega gozda.”
Več.

OSTALE NOVICE:

Darila 2018 – Kvadratek 1Darila 2018 – Kvadratek 2
Panzeri – KvadratekPanzeri – Kvadratek – Miska
Astep – KvadratekAstep – Kvadratek – Miska
07 – Frandsen – Kvadratek07 – Frandsen – Kvadratek – Miska
Olimpijske Igre Kvadratek 1Olimpijske Igre Kvadratek 2
10 – Novica – Intercontinental – Kvadratek10 – Novica – Intercontinental – Kvadratek – Miska
09 – Novica – DARILA – Kvadratek09—novica—DARILA—kvadratek—miska
Zaposlitev – WEB – Mala Slicica – Prva StranZaposlitev – WEB – Mala Slicica – Miska
8 – Novica 8 – OFF – Kvadratek8 – Novica 8 – OFF – Kvadratek2
00 – Novica 2 – Kvadratek00 – Novica 2 – Kvadratek – Miska
00 – Novica 6 – Kvadratek00 – Novica 6 – Kvadratek – Miska
03  Tokio Kvadratek03  Tokio Kvadratek – Siva