skip to Main Content

SVETLOBA V UČNEM OKOLJU

Šola se je začela, mi pa poglejmo, kaj je pomembno vedeti pri osvetljevanju učnega okolja. Ste vedeli, da je od pravilno osvetljenega učnega okolja odvisna učinkovitost učenja?
Ob pravilni svetlobi se lažje koncentriramo, obdobja visoke koncentracije, ki so pomembna za učinkovito učenje, pa so daljša. Preprosto povedano: ob pravilni svetlobi se bolje učimo!

Šolske učilnice v osnovnih in srednjih šolah so pravilno osvetljene, če je upoštevano sledeče:
1. splošna osvetlitev, ki jo določa standard DIN EN 12464-1, mora biti čim bolj enakomerna
2. dobro osvetljena mora biti tudi tabla, vsi zidovi učilnice (za obešanje raznih obvestil, likovnih del ipd.) in regali oz.omare z rekviziti. Tablo osvetljujemo čim bolj enakomerno in na način, da je dobro vidna tudi tistim iz zadnjih klopi
3. pri načrtovanju svetlobe se je potrebno osredotočiti na dejavnosti, ki se bodo v prostoru dogajale, kar pomeni, da mora imeti sistem osvetlitve možnost prilagajanja – recimo z regulacijo jakosti svetlobe, s kombinacijo različnih tipov svetlobe (razpršena, točkovna, usmerjena…), s kombinacijo različnih shem prižiganja svetil ali skupine svetil
4. vsa izbrana svetila morajo imeti faktor bleščanja (UGR) manjši od 19
5. pri izbiri svetil je potrebno upoštevati tudi energetsko učinkovitost in izbrati svetila z manj potratnim svetlobnim virom (npr.LED).
6. v specializiranih učilnicah kot so učilnice za likovni pouk, kjer je pomembno, da so barve tudi na umetni svetlobi pravilno zaznavane, je potrebno izbrati svetila s t.i. CRI indeksom (tj.indeks barvne reprodukcije) večjim od 80.

Nekaj predlogov svetil, ki so primerna za osvetljevanje učilnic / učnih prostorov:
LITE CEILING
BRIGHT
BEN
TOLOMEO

 

Back To Top