Islamski verski in kulturni center

PLEČNIKOVA NAGRADA 2020

Na Arcadia Lightwear smo ponosni, da smo sodelovali pri projektu Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani, Bevk Perović arhitektov , ki mu je strokovna žirija podelila Plečnikovo nagrado.

Ali ni zapisano, da je Bog luč?

Za oblikovalca svetlobe verjetno ni večjega izziva, kot je verski objekt. Kajti kje drugje nosi svetloba toliko pomena, toliko simbolne vrednosti in namena. Ta naloga pred oblikovalca postavlja dva, skoraj nasprotujoča si ideala – skromnost in slavljenje. Skromnost in ponižnost vpričo tega, kar presega ne le to kar smo, temveč tudi vse kar bi sploh lahko bili, postali in dosegli. In obenem, slavljenje – radost, veselje, hvaležnost in predajanje vsemu kar je dobro, vredno, sveto. Predajanje odpuščanju, sprejemanju in da, ljubezni.

Iz izčiščenosti in sapo jemajoče veličastnosti arhitekturne zasnove lahko brez težav razberemo, da so arhitekti razumeli svojo odgovornost in obseg naloge, ki jim je bila zadana, ter do popolnosti izkoristili vse možnosti, ki jih ponuja naravna svetloba.

Naš cilj v Arcadia Lightwear, je bil da njihovo vizijo razširimo in udejanimo tudi z umetno lučjo. Z uporabo skritih, posrednih in vgreznjenih virov svetlobe, je skupina oblikovalcev in projektantov uspela ustvariti svetlobno atmosfero, ki hkrati prihaja od nikoder in od povsod…

Foto: David Schreyer

Leto

2020

Lokacija

Ljubljana- Slovenija

Arhitektura

BEVK PEROVIĆ ARHITEKTI

Storitve

Načrtovanje splošne in dekorativne razsvetljave Načrtovanje varnostne in zasilne razsvetljave Načrtovanje zunanje razsvetljave