Računalniški muzej C111

OSVETLITEV JAVNE STAVBE

Projekt stoji na presečišču dveh izjemno močnih determinant - mojstrske lupine Miloša Bonče, spomenika slovenske modernistične arhitekture in novim programom računalniškega muzeja, poskusom historizacije nedokončane sodobnosti.

TECHNO … TECHNO … TECHNO …

Projekt stoji na presečišču dveh izjemno močnih determinant – mojstrske lupine Miloša Bonče, spomenika slovenske modernistične arhitekture in novim programom računalniškega muzeja, poskusom historizacije nedokončane sodobnosti. BAAM arhitekti tukaj pokažejo izjemno zrelost v oblikovanju, ki med obema poloma namesto konflikta najde podporo, zagon, sinergijo. Njihove čiste, že skoraj kirurške poteze so jasno nove in sveže, a v svojem navdušenju nad infrastrukturo, tehnologijo objekta sledijo modernističnim odkrivanjem tehnološke realnosti gradnje, ter jih nadaljujejo v prihodnost. Arcadia je vizijo arhitektov razvijala dalje za enako smelimi, jasnimi svetlobnimi linijami, ki to techno estetiko ne le podprejo, temveč podčrtajo in jo spremenijo v celosten interier.

z besedami arhitektov:

“Objekt s svojim odprtim tlorisom omogoča stalno reciklažo in multifunkcionalnost. Jasne notranje infrastrukture so za fleksibilnost objekta ključnega pomena. Električne inštalacije in svetila v odkritih stropnih nišah, vidno prezračevanje s hlajenjem/ogrevanjem, omare, varnostna ograja stopnišča, itd., so postali glavni oblikovni elementi notranjosti, zato smo jih ločili od obstoječega z barvo. Predelne stene v kleti z minimalno fugo proti tlem in stropu vidno kažejo nove posege in omogočajo relativno lahke predelave. Objektu smo z minimalnimi posegi in odstranitvijo motečih elementov omogočili fleksibilnost in hkrati nakazali, kaj je novo in kaj staro. Pripravili smo ga na reprogramiranje.”

Foto: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti

Leto

2019

Lokacija

Ljubljana - Slovenija

Arhitektura

BAAM arhitekti

Storitve

Načrtovanje splošne in dekorativne razsvetljave Načrtovanje varnostne in zasilne razsvetljave