Hotel Bohinj

PRENOVA HOTELSKEGA OBJEKTA

Hotel Bohinj, nekdanji hotel Kompas, je nastal spontano v zadnjih treh desetletjih, ne da bi razmišljali o njegovi končni podobi. Novi lastniki hotela so se odločili za korenito prenovo, ki vključuje strukturno ojačitev, notranjo prenovo in trajnostno obnovo.

Osnovni volumen je bil ohranjen z novo konstrukcijsko ovojnico iz lesenega ogrodja. Poleg tega, da ustvarjajo nove balkone in spreminjajo celotno množico, okvirji zagotavljajo strukturno zaščito pred pogostimi potresi v regiji, vključujejo pa tudi žlebove, žice, gromobrane in rezultate okrevanja. Obloga iz macesnovega lesa pokriva druge nove zunanje elemente, kar daje hotelu naravno patiniran videz.

Vhodno fasado dopolnjuje prizidek z novim, večjim dvovišinskim preddverjem, vhodnim nadstreškom in restavracijo. Trikotne dvokapne strehe stare stavbe so že imele prepoznavne elemente na vhodni fasadi, ki so navdihnile novo kompozicijo trikotnih elementov, ki ustvarjajo dialog z gorskimi vrhovi v ozadju. Fasada in novi arhitekturni elementi so navdihnjeni s podrobnostmi domače domače arhitekture in obrti. Notranjost je sestavljena iz 69 sob, obloženih s svetlim macesnovim lesom. Sobe imajo skromen lokalni navdih z vzorci, teksturami in detajli pohištva. So različnih velikosti, od dvoposteljnih, troposteljnih do družinskih sob s panoramskimi okni in balkonom. Dolgi skupni hodniki predstavljajo sprehod po gradnji bohinjskega kozolca Toplar.

Sprehod do sobe gostom ponuja edinstveno izkušnjo sprehoda skozi te edinstvene ljudske zgradbe – zgradbe, ki so prisotne le v Sloveniji. Ta geometrija, poustvarjena na preprogah ter na stropnih in stenskih oblogah, ni le referenca oblikovanja, ampak tudi opozorilo. Tako tujci slovenske edinstvene posebnosti kot domačini za zaščito kulturne dediščine. Vsako leto izgine nekaj primerov te tradicionalne arhitekture, ki se pogosto zrušijo sami.

FOTO: Žiga Intihar