Vežice

leto izvedbe
2015

lokacija
MENGEŠ
SLOVENIJA

arhitekt prvotnega objekta
Branko Rebek, u.d.i.a
arhitekti prenove
Rok Benda, u.d.i.a.
Ana Movrin, u.d.i.a.
Miha Skok, u.d.i.a.

fotografa
Matej Lozar
Matjaž Karlovšek

tip osvetlitve
SPLOŠNA OSVETLITEV

Vežice v Mengšu so v letu 1974 postavili po načrtih arhitekta Branka Rebeka (1932 – 1986). Izvedene so bile v brutalistični maniri, kjer je bila osnovna ideja ločne strehe, ki se pne kot nebesni svod nad poslovilnimi prostori, jasno izražena. Enako idejo zasledimo tudi pri njegovih vežicah v Radovljici. Tam so se ohranile tudi odprtine v oboku, ki so bile v Mengšu v sklopu prve prenove zapolnjene. Prenovitveni posegi v 90. so bili v prvi vrsti funkcionalne narave brez ambicije po ohranitvi prvotne arhitekturne ideje, ki se je pod opleski skoraj izgubila. S ponovnim odkritjem vidnih betonov in zadržano prenovo interjerja smo vežice v letu 2015 spet približali izvorni podobi.